8.3.11

.ιταλική pizza καλτσόνε


(για 4-6 άτομα)

ζύμη:
  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 400 ml. νερό
  • 20 γρ. μαγιά ή 15 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
  • 15 γρ. ζάχαρη
  • λίγο αλάτι
γέμιση:
  • 500 γρ. μοτσαρέλα
  • ρίγανη, βασιλικός, θυμάρι
σάλτσα:
  • 2 τομάτες ώριμες
  • ελαίολαδο
  • 3-4 φύλλα βασιλικού
  • 10 γρ. πελτέ τομάτας
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 φύλλα δυόσμο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.


Κάνουμε τη ζύμη ρίχνοντας το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε όλα τα υλικά με λίγο νερό στην αρχή, προσέχοντας η μαγιά να μην έρθει σε επαφή με το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε εως ότου απορροφηθεί και γίνει μία εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά.

Φτιάχνουμε τη σάλτσα τομάτα:
Προετοιμάζουμε τις τομάτες όπως στο βίντεο και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Βάζουμε σε ένα τηγανάκι ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχουμε τις τομάτες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και το πελτέ τομάτας αραιωμένο σε λίγο νερό. Βράζουμε μέχρι να γλασάρει η σάλτσα μας, σε μέτρια φωτιά και μειωθεί ο όγκος της.

Ανοιγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη σε στρογγυλό σχήμα λίγο μεγαλύτερο απ΄ότι αν φτιάχναμε κανονική πίτσα. Βάζουμε τα υλικά της πίτσας στη δεξιά πλευρά ξεκινώντας από τη σάλτσα και συνεχίζουμε με τη μοτσαρέλα, προθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και κλείνουμε τη καλτσόνε διπλώνοντας την υπόλοιπη ζύμη πάνω από τη γέμιση.
Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο νερό και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη πίτσα στις άκρες για να κλέισει.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 200ο C  για 30 λεπτά περίπου και πάντα ανάλογα με το φούρνο.

Προσέχουμε να μην μας καεί, τη βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου χωρίς αέρα.
Καλή σας όρεξη…
Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος

Link:

Δεν υπάρχουν σχόλια: