12.11.14

Εντόσθια: Γενικά Χαρακτηριστικά και Πώς τα Μαγειρεύουμε



Καρδιά

Μεζές καταπληκτικός και εκλεκτός, σερβίρεται σαν υποδεέστερο των εντοσθίων, σίγουρα θα τη ζεματίσετε σε κοχλάζον αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Κατόπιν μπορούμε να τη τηγανίσουμε αλευρωμένη και κομμένη σε μικρότερα κομμάτια.

Γλώσσα

Μπορεί να τη βρούμε παστή  ή και βρασμένη και πρέπει να είναι μαλακιά. Οι πιο νόστιμη είναι η βοδινή και η μοσχαρίσια. Πριν τη μαγειρέψουμε τη βάζουμε σε κρύο νερό για μία ώρα, κατόπιν πρέπει να αφαιρέσουμε τη μεμβράνη που τη περιβάλει και τέλος να τη βάλουμε σε κοχλάζον αλατισμένο νερό για 5-6 λεπτά. Εν συνεχεία τεμαχίζουμε και βράζουμε όπως θα βράζαμε κάποιο άλλο κομμάτι κρέατος.

Συκώτι

Καταπληκτικό... και θρεπτικότατο. Αφαιρούμε καλά τη μεμβράνη που έχει γύρω του. Το συκώτι μόσχου έχει ανιχτό χρώμα και είναι μαλακό. Το χοιρινό σπάνια το τρώμε εκτός να το κάνουμε πατέ ή μους. Το βοδινό είναι πιο σκούρο, πιο σκληρό με πιο γεμάτη γεύση. Το αρνίσιο είναι ακόμα πιο σκούρο, αλλά έχει πιο λεπτή και λιπαρή γεύση. Δοκιμάστε να το μαρινάρετε σε ξύδι και πιπέρι ή γάλα, όχι αλάτι. Κατόπιν απλά σωτάρετέ το με λίγο αλεύρι, 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά σε δυνατή φωτιά.

Μυαλά

Τα αρνίσια είναι τα πιο νόστιμα και μετά τα μοσχαρίσια, τα κάνουμε τηγανίζουμε με αλεύρι ή τα κάνουμε βραστά. Τα τηγανιτά είναι σαφώς πιο νόστιμα.

Νεφρά

Καλό καθάρισμα είναι σημαντικό, πολύ πλύσιμο και να κοπούν στη μέση κατα μήκος. Δεν τα ψήνουμε πολύ ούτε σε δυνατή φωτιά γιατί θα γίνουν σαν λάστιχο αυτοκινήτου. Θέλουν αργό και σιγανό ψήσιμο με αγάπη. Θα τα βρούμε τηγανιτά και μαγειρευτά.

Γλυκάδια

Τα καλύτερα για το τέλος... Τα πιο νόστιμα είναι από το μοσχάρι και μετά τα αρνίσια. Χρειάζονται προσεκτική προετοιμασία για να παραμείνουν λευκά. Τα βάζουμε λοιπόν σε νερό με χυμό λεμονιού για τουλάχιστον δύο ώρες πριν τα μαγειρέψουμε. Κατόπιν τα στεγνώνουμε γρήγορα, μπόλικο αλεύρι και τα τηγανίζουμε.

http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG925 

Δεν υπάρχουν σχόλια: