Το ανεβατό είναι ένα φρέσκο μαλακό τυρί. Το χρώμα του ειναι λευκό και
σερβίρετε με κουτάλι. Παράγεται με πρόβειο γάλα ή κατσικίσιο ή μίγμα και
των δύο από ζώα που εκτρέφονται αποκλειστικά στο νομό Γρεβενών και
Κοζάνης.
Υγρασία 69% και λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Περιέχει 3% αλάτι. Πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο μήνες.
Η γεύση του είναι υπόξινη, φρέσκια, δροσερή και λίγο αλμυρή. Η μυρωδιά επίσης είναι υπόξινη και σου βγάζει τις πρωτεϊνες του γάλακτος.
Το μαγειρεύουν σε πίτες, το τρώνε μόνο του ή μπορεί και να συνοδέψει τέλεια φρούτα γλυκά.
Παρασκευάζεται σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, είναι ΠΟΠ από το 1996, ενώ έχει κατοχυρωθεί η παρασκευή του από το 1988, οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο.
Πηγές:
1. Ελληνικό Τυρί, Ηλίας Μαμαλάκη, Μάιος 1999 Ελληνικά Γράμματα.
2. Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα, Πάρις Κυπαρισσίου, 2005 Les Livres Du Tourisme
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG897
Υγρασία 69% και λιποπεριεκτικότητα επί ξηρού 40%. Περιέχει 3% αλάτι. Πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για δύο μήνες.
Η γεύση του είναι υπόξινη, φρέσκια, δροσερή και λίγο αλμυρή. Η μυρωδιά επίσης είναι υπόξινη και σου βγάζει τις πρωτεϊνες του γάλακτος.
Το μαγειρεύουν σε πίτες, το τρώνε μόνο του ή μπορεί και να συνοδέψει τέλεια φρούτα γλυκά.
Παρασκευάζεται σε περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, είναι ΠΟΠ από το 1996, ενώ έχει κατοχυρωθεί η παρασκευή του από το 1988, οι ρίζες του χάνονται στο χρόνο.
Πηγές:
1. Ελληνικό Τυρί, Ηλίας Μαμαλάκη, Μάιος 1999 Ελληνικά Γράμματα.
2. Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα, Πάρις Κυπαρισσίου, 2005 Les Livres Du Tourisme
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG897