23.2.11

.παστίτσιο της μαμάς


(για 4 άτομα)
  • 400 γρ. μακαρόνια Νο 5
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. κεφαλογραβιέρα
κιμάς:
  • 400 γρ. κιμάς μόσχου από λάπα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 τομάτες ώριμες
  • 20 γρ. τοματοπελτέ
  • 3-4 τεμ. γαρύφαλλα
  • ελαιόλαδο
  • 2 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 60 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • κανέλλα
σάλτσα:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά μας. Προετοιμάζουμε τις τομάτες όπως στις φωτογραφίες. Φτιάχνουμε το κρεμμύδι πικέ καρφώνοντας πάνω του τα γαρίφαλα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.


Ξεκινώντας θα ετοιμάσουμε το κιμα:
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κιμά ανακατεύοντας για περίπου 20 λεπτά, να καβουρδιστεί. Προσθέτουμε τις τομάτες, τον τοματοπελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό, λίγο αλατοπίπερο, το κρεμμύδι πικέ, λίγο κανέλλα και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε και λίγο νερό και το αφήνουμε να βράσει για 40-50 λεπτά.
 
Όσο περιμένουμε το κιμά να γίνει, κάνουμε τη σάλτσα:

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, τραβάμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλέυρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ξαναβάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει ένα ξανθό μίγμα (ρου). Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε ασταμάτητα με ένα σύρμα χειρός να γίνει η μπεσαμέλ. Μόλις πήξει ικανοποιητικά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 
Βράζουμε τα μακαρόνια σε κοχλάζον αλατισμένο νερό για όσο χρόνο χρειάζονται, συνήθως 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τη βρύση με κρύο νερό.
 
Στρώνουμε τα μισά μακαρόνια σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί.

Αφαιρούμε από το κιμά το κρεμμύδι και τη δάφνη και του προσθέτουμε αλατοπίπερο, κεφαλογραβιέρα τριμμένη, μία ή δύο κουταλιές σάλτσα και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Στρώνουμε πάνω από τη πρώτη στρώση μακαρονια το κιμά, ξαναβάζουμε τη δεύτερη στρώση μακαρονια και τελειώνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τριμμένη κεφαλογραβιέρα και προαιρετικά λίγο βούτυρο λιωμένο.
 
Βάζουμε σε πολύ δυνατό φούρνο μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, να γκρατιναριστεί δηλαδή.

Αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Link:
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG202