18.3.11

.σπανακόρυζο με πράσο και ντομάτα


(για 4 άτομα)
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 120 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 2 τομάτες ώριμες
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 6-7 κρεμμύδια φρέσκα
  • 1 πράσο (το άσπρο μέρος)
  • άνηθο
  • ελαιόλαδο

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.
Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίξει. Προαιρετικά αφαιρούμε τα κοτσάνια . Καθαρίζουμε, πλένουμε, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και κόβουμε σε ροδέλες το πράσο.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το πράσο. Προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τις τομάτες αφού τις έχουμε ξεφλουδίσει, ξεσποριάσει και κόψει σε χοντρά κομμάτια (δείτε εδώ πώς). Προσθέτουμε νερό, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού.

Αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι και ταυτόχρονα ελέγχουμε τα υγρά της παρασκευής.Προσθέτουμε ο ρύζι και ανακατεύουμε για να μή μας κολλήσει, ελέγχοντας συνέχεια τη ποσότητα των υγρών, σε χαμηλή θερμοκρασία.

Μετά 15 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και πουδράρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού και δοκιμάζουμε για να δούμε αν θέλει και άλλο αλατοπίπερο.


Μικρά μυστικά: Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα μυρωδικά της αρεσκίας μας. Το σπανάκι, έκτος των άλλων, περιέχει φολικό οξύ που το κάνει ιδανική τροφή για εγκύους.


Καλή σας όρεξη...

Κείμενο: Ρήγας Ρηγόπουλος
Φωτογραφία: Ζέτα Παπαϊωάννου
Food Styling: Ρήγας Ρηγόπουλος


Link:
http://www.thefoodproject.gr/page.aspx?itemID=SPG730

Δεν υπάρχουν σχόλια: